Ca urmare a scandalului Dieselgate, Volkswagen este chemat in instanta in Germania de 278 mari investitori institutionali. Acestia au depus plangeri individuale si colective la tribunalul din Braunschweig, cerand daune de la VW in valoare de 3,255 miliarde de euro. O purtatoare de cuvant a tribunalului a confirmat marti primirea acestor plangeri. Acestea se adauga altor demersuri in instanta impotriva concernului auto german, atat in Europa, cat si peste ocean, in SUA si in Brazilia.

Sigla VolkswagenFoto: Volkswagen

Volkswagen si Audi, ambele apartinand Volkswagen Group, au fost acuzate in 2015 in SUA, ca ar fi utilizat setari speciale ale computerelor automobilelor pe motorina, pentru a manipula la testari rezultatele emisiilor de noxe. Din luna septembrie a anului trecut, cand EPA, autoritatea de mediu a SUA, a facut publice acuzatiile referitoare la manipularea practicata de VW, constructorul auto german e in continuu "santier juridic".

Insa suma daunelor si compensatiilor reclamate la Braunschweig prin 67 de plangeri inaintate instantei este, pana acum, cea mai insemnata, depasind trei miliarde de euro. Avocatul care ii va reprezenta pe reclamanti, Andreas Tilp, "a confirmat inca de luni plangerea de miliarde", relateaza Focus.de.

Acuzatiile se refera la faptul ca VW nu si-ar fi respectat obligatia de informare imediata a actionarilor. Concernul a asteptat zile bune, dupa ce EPA a facut publice acuzatiile de manipulare, in 18 septembrie 2015, pana cand ar fi informat actionariatul de "pericolul unor consecinte financiare". Concernul insa s-a aparat in multiple randuri, spunand ca, in opinia sa, "si-a respectat toate obligatiile".

Aceste declaratii nu i-au multumit pe actionari, care vor despagubiri pentru pierderile suferite in urma caderii cursului actiunii VW. Ca urmare a instiintarii publice asupra demersului juridic, actiunea preferentiala a VW din DAX a fost supusa din nou presiunilor de pe bursa. Ea a cazut cu 1,6 procente, ajungand la valoarea de 113,75 euro.

Intre reclamanti se afla marele fond de pensii american Calpers, fondurile Deka ale bancii Sparkasse, ca si fondul de pensii ale profesorilor din California, CalSTRS, care anuntase inca de la inceputul lunii martie ca vrea sa ceara daune VW, in instanta germana.

Iar acesta pare a fi doar inceputul. Un purtator de cuvant al Allianz Global Investors (AGI) -firma-fiica a asiguratorului Allianz-, a spus ca trebuie verificat "daca depunatorii nostri au fost pagubiti, iar apoi facuti pasii necesari".