Producatorul japonez Mitsubishi Motors a recunoscut miercuri ca a "manipulat" teste pentru a prezenta "randamente energetice mai bune", o frauda care vizeaza cel putin 625.000 de masini de gabarit redus, dintre care unele produse de Nissan, scrie AFP.

Mitsubishi PajeroFoto: Mitsubishi

Patru modele de masini cu motoare mici (sub 660 cm3), o categorie foarte populara in arhipelag, sunt in discutie, dintre care 468.000 de bucati produse de Nissan (Dayz si Dayz Roox).

Acest anunt intervine in momentul in care industria auto este vizata de controale tot mai dure, dupa ce gigantul german Volkswagen a intrat in centrul unui scandal legat de trucarea motoarelor diesel.

"Ne exprimam cele mai profunde scuze fata de toti clientii nostri si alte parti afectate", a declarat directorului grupului japonez, Tetsuro Aikawa, in cadrul unei conferinte de presa sustinuta la ministerul Transporturilor.

"Clientul nostru Nissan a descoperit diferente intre cifrele furnizate si cele constatate si am cerut revederea valorilor pe care le detineam", a explicat constructorul, intr-un comunicat.

"Am decis sa oprim productia si vanzarile modelelor in cauza", a adaugat el, precizand ca Nissan a luat aceeasi decizie.

Mitsubishi Motors, cunoscut pentru modelele sale 4x4 Outlander si Pajero, produce circa un milion de vehicule pe an. Pentru anul care s-a incheiat la finele lui martie 2016, societatea vizeaza o cifra de afaceri de 2.260 miliarde de yeni (18 miliarde euro). Rezultatele urmeaza sa fie publicate in 27 aprilie.

Acest dosar aminteste de scandalul care zguduie gigantul Volkswagen de mai multe luni. Grupul a recunoscut in toamna ca a instalat pe circa 11 milioane de masini un soft capabil sa falsifice valorile emisiilor poluante ale motoarelor diesel. Volkswagen risca amenzi si solicitari de despagubiri de zeci de miliarde de euro.