Producatorul auto german Volkswagen a ajuns la "un acord de principiu" prin care se obliga sa plateasca "despagubiri importante" pentru a evita un proces in Statele Unite in dosarul motoarelor diesel trucate pentru a pacali testele anti-poluare, scrie AFP.

Acest protocol, anuntat de judecatorul californian Charles Breyer, nu pune insa punct anchetei penale lansate de Departamentul Justitiei (DoJ) si nici actiunile judiciare angajate de clienti americani.

"Partile au ajuns la un plan concret" si "au identificat un acord de principiu" care ar urma sa rezolve problemele pentru "majoritatea masinilor" in cauza, a spus magistratul.

Acesta a solicita ca detaliile acordului sa ramana confidentiale pana cand vor fi comunicate tribunalului, dar a indicat faptul ca acordul ar urma sa permita "compensatii importante".

Volkswagen va oferi celor circa 480.000 de proprietari de masini cu motoare de 2000 cmc sa aleaga intre rascumpararea lor, modificarea pe cheltuiala companiei sau anularea leasingului, daca exista unul. Grupul a acceptat de asemenea sa creeze un fond destinat finantarii masurilor de protectie a mediului.

DoJ a confirmat ca acordul nu se va aplica pentru moment decat masinilor de 2000 cmc si ca circa 80.000 de masini, echipate cu un motor de 3000 cmc, dintre care unele vandute sub marcile Porsche si Audi, nu sunt vizate.

Acest acord, prima etapa a negocierilor intre grup, DoJ si agentia federala americana pentru mediu (EPA), permite Volkswagen sa scape in perioada imediat urmatoare de un proces care ar fi putut costa zeci de miliarde de dolari.

Bursele au reactionat bine la anunt: actiunile Volkswagen cresteau cu 5,09% la 127,05, dupa ce cu o zi in urma castigasera 6%.