​Martin Winterkorn, fostul sef al Volkswagen care a demisionat imediat dupa izbucnirea scandalului emisiilor trucate, este anchetat in Germania in legatura cu momentul in care a avertizat investitorii despre faptul ca Volkswagen a instalat pe masini soft-uri care sa "pacaleasca" teslele de emisii. Winterkorn spunea in momentul demisiei, in septembrie anul trecut, ca nu stia nimic de manipulari, insa informatii ulterioare l-au contrazis.

Martin WinterkornFoto: Volkswagen

Procuratura din orasul german Braunschweig a deschis luni o ancheta pentru a vedea daca Winterkorn nu a incercat sa manipuleze piata, mai exact daca actionarii companiei nu ar fi trebuit informati mai repede despre uriasul program de "pacalire" a testelor de emisii si despre consecintele financiare.

Initial Volkswagen a pus deoparte 6,5 miliarde euro, apoi suma s-a ridicat la 16 miliarde euro, consensul fiind insa ca grupul german va avea mult mai mult de plata din cauza uriasului scandal.

Ancheta isi propune sa determine daca Winterkorn nu a anuntat in mod deliberat actionarii tarziu despre faptul ca Volkswagen a desfasurat acest program ilegal care va avea consecinte financiare dure asupra companiei.

Chiar si in ianuarie, patru luni dupa izbucnirea scandalului, Volkswagen spunea ca nu sunt dovezi ca sefii companiei ar fi stiut de programul de manipulare a emisiilor. Insa in aprilie compania admitea ca Winterkorn a fost informat inca din 2014 despre un studiu care indica neregularitati in legatura cu unele masini ale grupului, insa nu se stie daca CEO-ul la citit.

Winterkorn a condus opt ani grupul fiind celebru pentru stilul sau autoritar.