Oslo, capitala Norvegiei, vrea sa inlocuiasca parcarile orasului cu magazine, restaurante si zone culturale pentru a forta interzicerea masinilor in centrul localitatii pana in 2019, scrie Automarket.ro. In Europa mai multe orase importante merg pe ideea reducerii progresive a locurilor de parcare, gandirea fiind ca daca nu ai unde parca, nu vei mai folosi masina. La fel, in Europa de Vest s-a ajuns la un consens in legatura cu faptul ca parcatul pe trotoar nu este o solutie.

HotNews.roFoto: Hotnews

Tarile din nordul Europei par decise sa elimine masinile din orase intr-un interval de cel mult 10 ani. Dupa ce Finlanda a propus o serie de masuri pentru ca masinile personale sa nu mai aiba dreptul de a circula in orase incepand din 2025, a venit randul Norvegiei sa ia masuri asemanatoare.

Pentru inceput, autoritatile din Oslo vor sa puna in aplicare un plan care prevede ca masinile sa nu mai aiba dreptul de a circula in zona centrala a orasului incepand din 2019.

Pentru a impulsiona adaptarea la aceasta cerinta, Consiliul Local a propus ca, incepand din primavara anului 2017, parcarile amenajate in centrul orasului sa fie desfiintate si inlocuite imediat cu restaurante, teatre stradale, activitati culturale si alte zone speciale pentru pietoni si turisti.

Zona centrala cuprinsa in cadrul acestui proiect se numeste Inelul 1 si cuprinde in realitate o zona mult mai larga. Daca ar fi raportata la Bucuresti, zona respectiva ar cuprinde o arie delimitata de Parcul Tinereutului - Cotroceni, Arcul de Triumf - Calea Mosilor.