Volkswagen sustine ca vehiculele vandute in spatiul Uniunii Europene respecta normele de poluare, argumentand ca softul montat nu reprezinta o incalcare a legislatiei comunitare, in ceea ce pare a fi o schimbare de strategie a grupului auto german, informeaza Mediafax citand Suddeutsche Zeitung.

Sigla VolkswagenFoto: Volkswagen

Compania sustine ca motoarele diesel ale masinilor vandute in Europa respecta standardele de poluare. "Conform legislatiei comunitare, softul implementat la motoarele diesel vandute in Uniunea Europeana nu este un dispozitiv neautorizat", afirma oficiali din cadrul Volkswagen citati de Suddeutsche Zeitung, Norddeutscher Rundfunk si Westdeutscher Rundfunk.

Grupul auto german a trebuit sa achite daune de aproape 15 miliarde de dolari (13,5 miliarde euro) in Statele Unite ale Americii pentru instalarea la motoare diesel a unui soft pentru manipularea emisiilor poluante.

In septembrie 2015, Volkswagen a anuntat ca circa 11 milioane de autovehicule ale grupului, la nivel mondial, sunt afectate de scandalul emisiilor poluante. Scandalul a izbucnit dupa ce Agentia americana pentru Protectia Mediului (EPA) a acuzat VW ca a instalat sisteme speciale pe unele autoturisme diesel pentru a evita standardele federale din SUA in materie de emisii, expunand cetateni americani la gaze poluante. Constructorul auto german ar fi instalat un software special in calculatorul de bord al unor modele diesel Volkswagen si Audi.

Dispozitivul este programat sa activeze un sistem de filtrare completa a particulelor doar in timpul testelor oficiale pentru emisii. Dupa teste, adica in situatiile generale de functionare a motorului, dispozitivul dezactiveaza sistemul de filtrare a particulelor, sustine Agentia americana pentru Protectia Mediului. Potrivit autoritatilor americane, 482.000 de autoturisme cu motoare diesel au incalcat standardele federale americane privind emisiile de dioxid de carbon.