Capitala Norvegiei a interzis timp de cateva zile circulatia masinilor diesel in mare parte din oras pana cand nivelul poluarii va scadea. Interdictia incepe marti si ar trebui ridicata joi. Ea nu se aplica si pentru autostrazile care strabat orasul si nici zonelor din jurul garii si terminalului de ferryboat. Amenda este de aproximativ 170 de dolari pentru cei prinsi unde nu au voie.

OsloFoto: Google Street View

Este prima oara cand orasul Oslo pune in practica restrictia, ea urmand sa se aplice de la ora 6 la ora 22, incepand cu ziua de marti, preconizandu-se ca joi ar fi ultima zi a aplicarii ei, daca aerul devine mai respirabil. Este prima oara cand municipalitatea pune in practica masuri radicale importiva diesel-urilor.

Masinile diesel vor putea circula pe autostrazile care traverseaza orasul si sunt exceptate utilitarele cu cele mai noi tehnologii legate de emisii, masinile de interventie si cele apartinand diplomatilor. Diesel-urile vor avea voie in zona Garii Centrale si langa terminalul de ferry-boat.

Consilierii spera ca o parte dintre posesorii de diesel se vor orienta catre alte mijloace de transport si le vor folosi pe acestea si dupa ridicarea interdictiei.

Norvegia este celebra pentru modul in care a incurajat masinile electrice, insa modelul nu poate fi aplicat in multe tari. O parte dintre proprietarii de diesel-uri sunt insa nemultumiti fiindca ani de zile li s-a spus ca masinile pe motorina polueaza mult mai putin ca cele pe benzina si au fost incurajati sa le cumpere, datorita taxelor mici.

Acum insa diesel-ul este aratat cu degetul si mai multe orase mari s-au angajat sa interzica aceste masini pana in 2025 (Paris, Atena, Madrid)

Sursa: newsinenglish.no