​Singura tara din lume care interzice femeilor sa conduca masini a anuntat marti o mare schimbare, iar din iunie 2018 femeile saudite vor avea dreptul sa-si ia permis de conducere. Masura a fost luata si ca parte a programului de modernizare a tarii, si ca efect al insistentelor femeilor in ultimii 30 de ani, dar nu sunt acestea singurele motive. Femeile vor putea renunta la soferii pe care ii angajau pana acum si vor avea mai multi bani la dispozitie si mai multa libertate, chiar daca multe alte lucruri le sunt interzise. Este de asteptat si ca piata auto sa creasca puternic in tara cu 32 de milioane de oameni, probabil segmentul masinilor de clasa mica urmand sa aiba avans peste media pietei.

HotNews.roFoto: Hotnews

Arabia Saudita este tara cu cea mai mare segregare dintre barbati si femei. Acestea nu pot lucra in multe domenii, trebuie sa fie insotite de un barbat din familie care ia pentru ele decizii importante si trebuie sa se acopere total in vesminte negre cand ies in public.

Anuntul ca femeile vor avea dreptul sa conduca masini in Arabia Saudita a fost salutat in toata lumea, interdictia fiind de neconceput si constituind unul dintre prncipalele motive de critica la adresa autoritarului regat cu capitala la Ryadh.

Printre lucrurile permise peste tot in lume, dar interzise in Arabia Saudita, se numara cinematografele. Din anii 80' nu sunt permise proiectiile publice de filme fiindca autoritatile religioase spun ca ar incuraja imoralitatea si ateismul.

Pentru marea victorie de acum a contat enorm si presiunea diverselor asociatii ale femeilor care au protestat din 1990 incoace, unele fiind trimise la inchisoare. In plus, anuntul este parte a planului tanarului print mostenitor Mohammed Bin Salman (32 de ani) de a moderniza societatea si de a mai micsora depedenta de petrol a intregii tarii. In plus, planul este ca sectorul privat sa ajunga la 65% din economia totala, fata de 40% in prezent.

Femeile sunt in prezent nevoite sa angajeze soferi personali, costurile fiind foarte mari. Cand vor primi dreptul sa conduca vor putea face economii fiindca se vor putea deplasa singure si vor putea renunta la soferi.

Mult vor avea de pierdut cei aproximativ 800.000 de soferi din tari precum Banghladesh, India, Nepal sau Pakistan care acum transporta femeile.

La fel, vor avea de suferit si cei care transporta pasageri pentru aplicatii stil Uber, in Arabia Saudita femeile constituind 80% din clientii companiei.

In ultimii ani femeile au primit mai multe drepturi, pot vota si pot candida pentru functii in consiliile orasenesti, pot sa faca munci care pana de curand erau interzise. Calculul este simplu: daca femeile vor putea conduce vor avea mai mare libertate si, daca vor capata in continuare in anii viitori noi drepturi, milioane de persoane care nu aveau voie sa intre in piata muncii vor avea acces si economia tarii va castiga.

Bineinteles ca si piata auto va creste mult. In Arabia Saudita s-au vandut anul trecut 679.000 de masini noi, cel mai bun an din istorie fiind 2014, cu aproape 850.000. Piata auto este mult peste nivelul din intervalul 2006-2010 cand a scazut si spre 350.000 unitati.

Toyota, Hyundai si Nissan sunt marcile cu cele mai mari vanzari, iar sedan-urile mari si SUV-urile sunt clasele cele mai cautate. Este de asteptat ca anuntul istoric de acum sa duca piata la peste un milion de masini/an si sa creasca si vanzarile de masini de oras de clasa mica si medie.

Arabia Saudita este plasata pe locul 141 din 144 de state in clasamentul Global Gender Gap pe 2016, un raport al Forumului Economic Mondial privind inegalitatile dintre femei si barbati in ce priveste participarea economica si politica, sanatatea si educatia.

Femeile nu au acces in multe domenii ale pietei muncii, doar 22% dintre ele lucrand si asta fiindca din 2011 se petrece o oarecare liberalizare a regulilor, iar femeile pot lucra in retail si in sectorul hotelier si pot ocupa si functii publice. Schimbarile nu s-au produs doar fiindca o serie de femei educate le-au cerut, ci si fiindca mai-marii tarii si-au dat seama ca economia regatului cu 32 de milioane de locuitori are de suferit din cauza ca multe milioane de femei sunt excluse din piata muncii.

Surse: Bloomberg, Financial Times, BBC