​General Motors a anuntat ca are planuri ambitioase si ca in 2019 ar vrea sa lanseze primele flote de taxi-uri autonome in mai mule orase. Masinile autonome reprezinta pentru companii cea mai mai mare oportunitate de la aparitia internetului si pana in prezent, spune seful GM, Dan Ammann. Termenul de 2019 este insa unul greu de atins din mai multe motive si majoritatea companiilor si-au propus sa lanseze servicii cu masini autonome in intervalul 2020-2022, cu precizarea ca pentru masini 100% autonome estimarile indica in general anul 2025.

HotNews.roFoto: Hotnews

General Motors spune ca aceste servicii ar putea ajunge sa faca profit chiar si daca pretul unei calatorii pentru publicul larg ar fi de numai un dolar/mila, in timp ce la aplicatii precum Uber sau Lyft media este undeva pe la 2-3 dolari/mila.

GM nu a dat insa detalii despre modul in care aceste servicii vor fi lansate si mai ales ce rol va avea compania: va livra masinile unor parteneri, cum ar fi Lyft unde GM a investit 500 milioane dolari in 2015 sau va gestiona singura aceste servicii.

Analistii spun ca termenul de 2019 este foarte ambitios fiindca mai sunt foarte multe obstacole si autoritatile, dar nici publicul, nu s-au convins ca masinile autonome sunt sigure, In plus, jurnalistii care au mers pe distante scurte in masini autonome de test spun ca acestea sunt ezitante si ca mai trebuie sa treaca ani buni pana cand tehnologia sa fie cu adevarat sigura.

Concurenta este mare. In 2019 Uber va incepe sa cumpere masini de la Volvo pentru a lansa servicii cu automobile autonome, Waymo, divizie a Google incepe in curand testele, Ford a promis lansarea unor astfel de servicii in 2021, iar Renault-Nissan, in 2022.

Surse: AFP, Financial Times