Lunile de iarna si cele de vara, care pana acum cativa ani erau cele mai slabe ca cifre de vanzari de automobile, au o pondere tot mai mare din total, semn ca piata se maturizeaza, a spus directorul general Romcar, Catalin Gavra.

El considera ca nu trebuie sa ne asteptam la o explozie a vanzarilor dupa venirea Ford la Craiova, insa un mare plus dupa acel moment va fi rapiditatea cu care piesele vor ajunge in service-urile locale, deoarece depozitele vor fi in Romania.

Au disparut lunile slabe

"Daca luam ultimii cinci - sase ani, din 2002 de cand industria auto a inceput sa creasca, vorbim de o maturizare a pietei si daca ne uitam a cam disparut, s-a aplatizat nivelul vanzarilor lunare si ideea de sezonalitate pe care o aveam acum zece sau sapte ani e din ce in ce mai putin evidenta. Inainte, sezoanele mai slabe erau ianuarie februarie si perioada de vara, iunie iulie august. Daca va uitati la lunile de anul trecut, intre primele trei ca rezultate a fost luna august ceea ce ne arata ca piata e la alt nivel. Fiecare trimestru are o pondere la rezultaele unui an, de la an la an a crescut ponderea trimestrului I la total, uitati-va si la anul trecut, dupa primul trimestru importurile crescusera cu 80%, iar anul s-a incheiat cu crestere de 48%. E un semn de maturitate a pietei e un semn de reasezare din punct de vedere al tipului de client", a spus Gavra.

Piesele vor veni mai repede dupa instalarea Ford la Craiova

Directorul general Romcar a spus ca nu trebuie sa ne asteptam la o explozie a vanzarilor Ford in Romania dupa venirea la Craiova "E greu de estimat cum vor creste vanzarile Ford din cauza venirii la Craiova, pana in momentul productiei primului model. Eu cred ca piata romaneasca a ajuns la maturitate iar clientii fac o alegere tot mai elaborata cand isi cumpara o masina, nu se mai uita doar la culoare ci si la fiabailitate, reteaua de service, garantie si altele"

El a subliniat ca un avantaj important dupa venirea Ford va fi accesibilitatea la piese, depozitele vor fi aici, nu in Germania ca acum, iar peste 90% dintre dealerii de aici vor primi piese in cel mult 24 de ore.

Prognoza pentru piata automobilelor din import +20%

Catalin Gavra prognozeaza pentru acest an o crestere de peste 20% a vanzarilor de masini din import, crestere pe care o catalogheaza ca fiind "sanatoasa" si "corecta". El a adaugat ca, lucruri care acum zece ani erau o fita, un lux, precum aerul conditionat sau ABS-ul sunt acum o necesitate si nu mai au cost de lux

"Daca e sa comparam, piata auto e ca o piramida, masinile care sunt mai ieftine sunt baza piramidei, ele fac volume, pe masura ce ne apropiem de sume mai importante volumele scad", a adaugat Gavra

El a spus ca pentru Ford in Romania tinta ramane de 26.000 de unitati anul acesta, insa a precizat ca e greu de facut estimari la inceputul anului, pentru ca si in 2007 s-au facut previziuni, insa au fost mereu schimbate, de la obiectivul initial de 15.000, ajungandu-se la un total pana la urma de peste 21.500 de masini. "2008 e un an greu, e si taxa auto care e intr-un fel gresit perceputa, ideea e gresit interpretata si folosita prea mult ca instrument politic. Nu e folosita in a arata adevarata problema care poate fi generata de o aplicare gresita a taxei", a mai spus Gavra. El a spus ca Ford a avut circa 9% din piata de import in tara, cam cu doua puncte procentuale sub cota marcii in Europa. "Spre asta se indreapta lucrurile, in Anglia si Turcia avem cote de 14 - 15%", a mai spus reprezentantul Romcar.

Romcar, importatorul Ford, are in prezent 30 de showroom-uri si service-uri in tara, iar anul acesta se vor adauga inca 15. Scopul este ca orice client sa aiba o reprezentanta Ford la mai putin de 60 de kilometri de casa. Noutatile Ford pentru Romania in 2008 sunt Focus facelift, care va veni in martie, crossover-ul Kuga, la toamna, si tot spre toamna ar putea fi adus in tara Focus Coupe Cabrio. Noua generatie Fiesta va veni la sfarsitul anului sau inceputul lui 2009.