AvtoVAZ, compania rusa care produce masinile Lada, se pregateste sa lanseze o linie de asamblare a automobilelor sale in Cecenia, devenind una din primele companii care investesc in republica devastata de razboi. Autoritatile locale spera ca primele masini vor fi produse in mai, scrie Automotive News.

"O schimbare a situatiei din Cecenia e posibila doar prin crearea de locuri de munca", a spus seful AvtoVAZ, Boris Aleshin, care a adaugat ca proiectul va fi unul pur comercial pentru companie "Vom crea mediul necesar", a mai spus Aleshin.

AvtoVAZ va contribui la instalarea liniilor de asamblare si va vinde componente catre Cecenia, a mai spus seful companiei, fara a dori sa adauge alte detalii. Republica separatista Cecenia din Rusia a inceput sa-si revina dupa ce a fost devastata de zece ani de razboaie, insa autoritatile nu au reusit sa convinga investitorii ca situatia s-a intors la normalitate.

Autoritatile locale spera ca primele masini vor iesi in mai de pe liniile de asamblare. Modelele vizate sunt Lada Niva versiune blindata si modelul omniprezent in Rusia, VAZ-2101.

Proiectul ar trebui sa creeze locuri de munca pentru 10.000 de oameni si sa fie compus din patru fabrici producatoare de componente si unitatea de asamblare automobile.

Ministrul cecen al energiei si industriei a spus ca productia ar putea ajunge la 30.000 de unitati pe an in 2010 sau 2011, iar la turisme s-ar putea adauga vehicule comerciale usoare.