Renault a semnat la Moscova acordul prin care cumpara 25% din actiunile AvtoVAZ, producatorul masinilor Lada, pentru un miliard de dolari, scrie Reuters. Alianta formata devine al treilea mare producator mondial de automobile.

Intelegerea prevede ca Renault si firma rusa de stat Russian Technologies vor detine fiecare cate 25% din actiunile AvtoVAZ.

Renault va primi trei locuri din totalul de 12 in Consiliul director al AvtoVAZ, care va fi reales in luna mai. Alti patru reprezentanti ai constructorului francez de automobile se vor ocupa de managementul operational in procesul de productie.

Vanzarea pachetului de actiuni catre Renault nu va afecta colaborarea societatii ruse cu General Motors.

Alianta nou creata devine al treilea mare producator mondial de automobile, cu peste sapte milioane de vehicule pe an. Numarul de vehicule vandute de catre cei trei constructori este de un pic sub 2,5 milioane pentru Renault anul trecut, 3,7 milioane pentru Nissan si 880.000 pentru Avtovaz.

Primele doua grupuri la nivel mondial, General Motors si Toyota, au vandut peste noua milioane de vehicule fiecare in 2007.

AvtoVAZ e cel mai mare producator rus de automobile, iar printre modele se numara Lada Priora, Kalina, Samara si Niva. Modelul VAZ 2101, lansat in 1970 pe baza lui Fiat 124 este masina cea mai des asociata cu marca Lada.

Cotidianul rus Kommersant cita surse care spuneau ca Renault va plati 1,3 miliarde dolari pentru partea din AvtoVAZ.

Venirea Renault ar putea insemna reinvierea marcii Lada, ale carei vanzari si exporturi au scazut in ultimii ani. Francezii vor ca pana in 2014, productia la AvtoVAZ sa fie aproape dubla, adica 1,5 milioane de masini anual din marcile Lada si Renault. Pe langa miliardul de dolari platit pentru actiuni, Renault va mai achita 166 milioane dolari, pe baza castigurilor AvtoVAZ in 2008-2009.

Una din motivatiile Renault, care produce Logan in Rusia, este cresterea extraordinara a acestei piete, despre care analistii cred ca va ajunge cea mai mare din Europa. Rusia se afla in al noualea an consecutiv de boom economic, ajutata si de faptul ca principalele produse de export, petrolul si metalele, au ajuns la preturi record.

Aproape toti marii producatori mondiali de masini au deschis sau vor deschide uzine in Rusia, insa tranzactia Renault este cea mai mare. AvtoVAZ are de la inceputul anilor 90' un joint-venture cu General Motors, pentru productia SUV-ului Niva.