Dupa ce a primit unda verde pentru a-si majora participatia la peste 50% din Volkswagen, Porsche vrea sa mearga mai departe, pana la 75%, noteaza Reuters, citand presa germana. UPDATE: Porsche neaga informatia si precizeaza ca o astfel de miscare ar fi greu de realizat.

Avand in vedere ca landul german Saxonia de Jos detine 20% din voturi in consiliul de conducere al Volkswagen, este foarte greu ca Porsche sa achizitioneze indeajuns de multe actiuni de la ceilalti investitori VW, astfel incat sa depaseasca pragul de 75%, a anuntat Porsche.

Analistii au afirmat in mod repetat ca preluarea celui mai mare producator de autoturisme din Europa va fi completa daca Porsche va putea achizitiona o participatie de 75% din companie.

In cazul Volkswagen, landul german Saxonia Inferioara poate impiedica o eventuala preluare, fiind cel de-al doilea actionar in companie, chiar daca detine doar 20% din voturi, reprezentand o participatie strategica pe care landul nu o va vinde, deoarece aceasta asigura 82.000 locuri de munca numai la VW.

Potrivit revistei germane Focus, Porsche planuieste sa isi majoreze participatia in Volkswagen la 75%.

Focus scrie de asemenea ca Porsche urmareste sa castige mai multa influenta prin trimiterea presedintelui Wolfgang Porsche si a membrului din consiliul de supervizare, Hans Michel Piech, fratele presedintelui Volkswagen si fostul director executiv Ferdinand Piech, la intalnirea anuala din 24 aprilie a consiliului de conducere Volkswagen. Ambele companii au refuzat sa faca comentarii.

Cresterea numarului de voturi in cadrul consiliului de administratie al VW pana la o majoritate, de la 31% cat detine in prezent, ar costa Porsche aproximativ zece miliarde euro, insa directorul financiar al Porsche, Holger Haerter, a asigurat o reducere semnificativa a costurilor de preluare.

Este putin probabil ca Porsche sa controleze 50% din drepturile de vot in Volkswagen pana la intalnirea consiliului de conducere in aprilie, dat fiind faptul ca managementul poate achizitiona majoritatea numai dupa ce autoritatile antitrust aproba acordul, proces care va dura cateva luni.

Daca Porsche nu reuseste sa preia compania pana la urmatoarea intrunire a consiliului de conducere in 2009, chiar daca isi va spori drepturile de vot la 75%, este posibil ca guvernul german sa aprobe o noua "lege Volkswagen", bazata pe propunerea ministerului justitiei, si care continua sa mentina necesitatea obtinerii unei majoritati de 80% din voturi din cadrul consiliului de administratie pentru deciziile importante, oferind landului Saxonia Inferioara o minoritate de blocaj.

Porsche a avut in ultimul an fiscal venituri de 7,4 miliarde euro si are circa 11.500 de angajati. Volkswagen a obtinut anul trecut venituri de 109 miliarde euro si are 325.000 de angajati pe plan mondial.