Compania americana Tesla Motors a inceput productia in serie a unei masini propulsata exclusiv electric, cu doua locuri, automobil care costa 98.000 de dolari. Producatorul spune ca are 900 de comenzi pentru decapotabila care atinge 100 km/h in mai putin de patru secunde, scrie C NET.

Pentru inceput Tesla va produce una - doua masini pe saptamana, insa va accelera, iar spre inceputul lui 2009 va ajunge sa faca 100 de unitati pe saptamana. Printre cei care au comandat masina se numara George Clooney, Dustin Hoffman si Arnold Schwarzenegger.

Compania are dealeri in Los Angeles si nordul Californiei. Tesla incearca sa reinvie interesul pentru masinile complet electrice care, spre deosebire de hibride, nu folosesc benzina sau motorina, ci trebuie incarcate la o sursa de curent. Tesla a decis sa nu inceapa cu un model ieftin, ci cu unul sport care exceleaza prin acceleratia comparabila cu cele mai sportive modele de pe piata.

Tesla a prezentat prototipuri la mijlocul lui 2006, iar un an mai tarziu avea de gand sa demareze productia de serie. Din cauza unor probleme tehnice legate de transmisie, dar si pentru ca s-a schimbat conducerea companiei, lansarea productiei a fost amanata cateva luni.

Globalizarea se vede si in productia Tesla Roadster. Celulele bateriilor litiu - ion sunt fabricate in Japonia si instalate in carcasa bateriei in SUA. Tot in SUA, in Silicon Valley, este pusa bateria in masina, dar caroseria si sasiul sunt de productie europeana.