Comisarul european pentru multilingvism, Leonard Orban, a declarat sambata la Realitatea TV ca noua varianta de modificare a normelor privind taxa de prima inmatriculare pe care Bucurestiul a transmis-o saptamana trecuta Comisiei Europene este compatibila, la o prima evaluare, cu aquis-ul comunitar. El a spus ca tara noastra nu este supusa, momentan, niciunui risc in privinta taxei, insa a reamintit ca autoritatile de la Bruxelles au lansat o procedura de incalcare a tratatului in cazul Romaniei, care se afla in cea de-a doua etapa.

De asemenea, Leonard Orban a afirmat ca in cazul in care nu ar fi fost transmisa noua varianta, Romania putea fi adusa in fata Curtii Europene de Justitie. Ministrul european pentru multilingism a tinut sa sublinieze ca aceste afirmatii sunt strict personale si nu reprezinta punctul de vedere al Comisiei Europene.

Noua forma a grilei de calcul a taxei trimisa la Bruxelles ia in calcul poluarea la autovehiculele non-euro pana la euro 2, iar la euro 3 la euro 4 se tine cont atat de poluare, cat si de emisiile de CO2. Pentru fiecare tip de masina, intervine apoi un al doilea criteriu care se va aplica la calculul taxei si care vizeaza deprecierea masinii.

Procedura Comisiei Europene a fost declansata in martie 2007, dupa ce taxa a intrat in vigoare de la 1 ianuarie 2007.