Greva de la Automobile Dacia, intrata in a treia saptamana, ar putea afecta tinta globala de vanzari a grupului Renault, scrie cotidianul francez Les Echos, citat de just-auto.

Greva a a ajuns astazi in cea de-a unsprezecea zi, iar tinand cont de cadenta zilnica de productie, din cauza grevei nu s-au construit peste 13.000 de automobile.

Aceasta stare de fapt ar putea afecta vanzarile globale ale grupului Renault, pentru care Carlos Ghosn, CEO al aliantei Renault - Nissan vedea o crestere de 10% anul acesta, dar si in 2009. El se baza in mare parte pe modelul Logan, din care in Romania ar trebui sa fie fabricate peste 300.000 de unitati anul acesta, iar pe plan mondial circa 750.000.

Presa franceza scrie ca acest conflict de munca este cel mai grav de cand Renault a preluat Dacia acum noua ani. Ziarele mai scriu ca angajatii spun ca salariile lor sunt extrem de mici in comparatie cu productivitatea fiecarui angajat si venitul pe care-l aduce uzinei.

Sindicalisti de la Dacia spun ca greva este legala si au anuntat ca pe 10 aprilie vor organiza un miting la Pitesti. Pe data de 9 aprilie instanta din Arges se va pronunta asupra legalitatii grevei.

Administratia uzinei sustine ca salariul mediu la Dacia este peste cel pe economia nationala: 1.663 lei brut in medie/luna pentru muncitori, cu 19% peste salariul mediu din Romania, 1.896 lei brut mediu/luna, adica cu 36% peste salariul mediu din Romania, 140%: cresterea salariului mediu intre 2003 si 2007, in timp ce inflatia nu a crescut decat cu 32,66%.