Peste sase ani Romania va produce circa 850.000 de motoare pentru automobile, datorita venirii Ford la Craiova, unde productia ar putea ajunge la jumatate de milion de unitati anual, conform unui studiu CSM Worldwide, publicat de Automotive News.

Studiul estimeaza ca in Romania vor fi produse anul acesta 360.000 de motoare, iar in 2014 se va ajunge la 840.000. Cresterea se datoreaza Ford, care va ajunge sa faca anual circa 500.000 de motoare in Oltenia, dar si extinderii productiei la Dacia - Renault. Ford va "elibera", odata cu venirea la Craiova o parte din capacitatea de productie a uzinei Bridgend din Marea Britanie, iar Ford ar putea construi la uzina galeza motoare turbo pentru piata americana, noteaza CSM Worldwide.

Romania va contribui la cresterea substantiala a productiei de motoare la nivelul Europei de Est (inclusiv Rusia si Turcia), de la 7,1 milioane unitati anul curent, la 8,9 milioane unitati in 2014. In randul tarilor din zona se vor inregistra cresteri puternice in Cehia, care va produce anul acesta sub 300.000 de motoare auto, insa peste sase ani ja ajunge la 1,1 milioane. Slovacia va ajunge in sase ani la o productie de jumatate de milion de motoare, de 15 ori peste ce face in prezent. In Polonia productia va ramane constant substanitala: peste doua milioane de unitati pe an.

Productia in Europa de Est va creste puternic datorita cererii tot mai mari in segmentul masini low-cost, dar si datorita fortei de munca ieftine, care castiga intre un euro si zece euro pe ora, fata de 20 - 40 de euro/ora in Occident, mai noteaza Automotive News.

Se estimeaza ca in Europa productia totala de motoare pentru automobile va ajunge la 22,8 milioane unitati, anul acesta, iar in 2014 va trece de 26 de milioane.