Daimler va lua anul acesta decizia privind amplasamentul viitoarei fabrici Mercedes din Europa de Est, a spus Thomas Weber, seful departamentului cercetare-dezvoltare la Mercedes. El nu a confirmat zvonurile care dadeau Romania ca fiind principala candidata si a precizat ca forta de munca ieftina nu va fi singurul criteriu de alegere, scrie Automotive News.

"Nu este numai o problema de costuri", a spus Weber, care a adaugat ca e foarte important ca regiunea unde va fi fabrica sa poata furniza forta de munca de care Daimler are nevoie, dar sa beneficieze si de furnizorii potriviti si de o logisitica dezvoltata.

Mercedes anuntase ca vrea sa produca mai multe masini A Klasse si B Klaase, iar daca va decide sa deschida o uzina o va face in estul Europei. La sfarsitul lunii ianuarie presa a scris ca Mercedes va alege intre Romania si Polonia locul viitoarei uzine. In aprilie, sursele spuneau ca Mercedes isi extinde cautarile in afara Romaniei, iar in cursa a intrat Polonia sau chiar Cehia.

La inceput s-a spus ca nemtii ar putea face fabrica la Cluj, apoi orasul a iesit din cursa si s-a vorbit de fosta fabrica ARO din Campulung, dar si de Cugir unde deja se produc diverse componente pentru masinile din grup.

Mercedes construieste anual 280.000 de masini A Klasse si B Klasse in fabrica de la Rastatt, Germania, iar un purtator de cuvant al companiei a precizat ca uzina nu e in pericol nici dupa ce se va mai deschide o unitate de productie.

Romanii au cumparat anul trecut peste 2.400 de masini Mercedes, dintre care aproape 700 au fost C Klasse si peste 400 au fost ML. Vanzarile cumulate A Klasse si B Klasse abia au depasit 300 de unitati.