Tata Motors a primit unda verde de la autoritatile europene din domeniul concurentei pentru a cumpara Jaguar si Land Rover, pentru 2,3 miliarde dolari, scrie Reuters.

Decizia executivului european era previzibila, din moment ce a fost luata in cadrul unei proceduri simplificate, dupa care mereu se da aprobare, deoarece nu exista plangeri din partea unor companii concurente sau clienti.

Si Comisia Federala de Comert din SUA si-a dat saptamana aceasta aprobarea.

Acordul va permite Tata Motors sa devina un brand cu prezenta globala. Discutiile dintre Tata si Ford au debutat in ianuarie, iar compania americana vrea sa-si finanteze planul de redresare cu banii obtinuti de la asiatici.

Ford cumparase Jaguar cu 2,5 miliarde dolari in 1989, iar pentru Land Rover platise 2,7 miliarde dolari in 2000.

Indienii de la Tata Motors au spus ca nu vor face schimbari semnificative in randul celor 16.000 de angajati ai celor doua marci, iar Ford va contribui cu pana la 600 milioane de dolari la fondurile de pensii pentru angajati.

Anul trecut, vanzarile Jaguar in Europa au scazut cu 20%, de la 40.000, la circa 32.000 de unitati. La Land Rover vanzarile au urcat cu 8%, pana la circa 90.000 de masini. Cele doua marci au 0,2%, respectiv 0,6% din piata europeana.

In Romania vanzarile Jaguar au crescut cu peste 40% anul trecut, pana la 124 de masini. Peste jumatate dintre acestea au fost modelul X-Type. Vanzarile Land Rover au avansat si ele cu 77%, pana la 700 de masini, cel mai vandut model fiind Freelander 2, care si-a gasit peste 300 de cumparatori.