Aproximativ 230 de salariati ai Societatii de producere a Cablajelor Léoni, firma aflata pe platforma SC Dacia Automobile SA, au intrat, luni dimineata, incepand cu ora 7.00, in greva generala pe termen nelimitat, informeaza Mediafax.

Potrivit viceliderului sindical al Sindicatului Dacia Automobile, Ion Iordache, principala revendicare a angajatilor este o crestere salariala cu 340 de lei brut, in doua transe, 200 de lei brut incepand cu 1 ianuarie si 140 de lei brut incepand cu 1 iunie.

"Ultima oferta a patronatului a fost de 210 de lei brut, in doua etape, adica 170 de lei brut cu 1 aprilie si 40 de lei brut incepand cu 1 octombrie, oferta cu care salariatele, pentru ca aici la firma de cablaje 95 la suta dintre angajati sunt femei, nu au fost de acord. Si tot 95 la suta dintre angajatii societatii Léoni din Mioveni sunt membri ai Sindicatului Autoturisme Dacia. Firma s-a externalizat din uzina in perioada 2000-2001, la fel ca si alte societati de fabricatie a puntilor, a tevilor de esapament si a altor piese si accesorii, dar angajatii sunt membri de sindicat ai nostri", a declarat Ion Iordache, viceliderul Sindicatului Dacia Automobile.

Iordache a mai precizat ca Societatea de fabricare a cablajelor Léoni din Mioveni are 270 de salariati in total, iar salariul mediu brut de incadrare, fara sporuri, al unui angajat al acestei firme este de 864 de lei.

Liderul sindical a mai spus ca greva este legala, 95 la suta dintre angajatii respectivei firme fiind membri de sindicat ai Sindicatului Dacia Automobile, iar grevistii au respectat toate etapele de negociere si de mediere impuse de lege pana cand s-au decis sa intre in greva generala pe termen nelimitat.

In 24 martie, angajatii de la Dacia Automobile Pitesti au intrat in greva generala, care a tinut aproximativ trei saptamani si s-a incheiat dupa ce patronatul si sindicatul uzinei au ajuns la un acord privind cresterile salariale si au decis sa semneze contractul colectiv de munca.