Mercedes discuta si cu autoritatile din Serbia despre posibilitatea deschiderii unei noi uzine de automobile. Tara vecina spune ca poate oferi investitorilor din industria auto conditii mai bune decat Romania, Cehia si Polonia, scrie site-ul b92.net din Serbia. Tara vecina vrea sa devina un pol sud-est european pentru industria auto, dupa ce Fiat a cumparat Zastava si a promis ca va face 300.000 de masini pe an acolo.

O delegatie a Mercedes condusa de Stavros Paraskevaides, seful marcii pentru Serbia si Muntenegru, s-a intalnit cu Mladan Dinkic, ministrul sarb al economiei. S-a discutat despre o posibila investitie greenfield a nemtilor, iar oficialul sarb sustine ca tara sa poate oferi investitorilor conditii mai bune decat Romania, Polonia, Cehia sau Ungaria.

Statul sarb promite sa ofere numeroase facilitati companiilor interesate sa construiasca automobile. E vorba de teren grautuit, cu toate utilitatuile necesare si statut de zona scutita de taxe. In plus sunt promise si scutiri la plata taxelor locale pentru zece ani si ajutoare de stat ce pot ajunge pana la 25% pentru investitille de peste 200 milioane euro care creeaza peste 1.000 de locuri de munca.

Ministrul Economiei din Serbia crede ca tara sa ar putea deveni un pol al industriei auto din sud-estul Europei, mai ales dupa ce Fiat a cumparat producatorul local Zastava si ar putea ajunge sa faca anual 300.000 de masini, dintre care o buna parte vor fi low-cost.

La intalnirea celor doua parti s-a discutat si despre o posibila colaborare intre Mercedes si producatorul de camionete FAP din Priboj.

Mercedes intentioneaza sa deschida o fabrica in aceasta parte a Europei, iar presa a scris in ultimele luni despre mai multe tari unde s-ar putea intampla acest lucru. S-a vorbit despre o posibila fabrica la Cluj, s-au avansat si locuri precum Campulung sau Cugir, iar apoi s-a spus despre o competitie intre Romania si Polonia. Ulterior, alte surse sustineau ca si alte tari au intrat in cursa.

In plus, omul de afaceri Ion Tiriac a declarat marti ca in circa trei saptamani vom afla unde va deschide Mercedes-Benz viitoarea uzina si, implicit, daca aceasta va fi in Romania.