Toyota va lansa in aprilie 2009 in SUA si Japonia noua generatie a automobilului hibrid Prius, scrie Motor Authority. Japonezii spun ca Prius-ul de generatia a treia va avea motor mai puternic, dar si consum mai mic de combustibil.

Noul Prius va fi prezentat in ianuarie 2009 la salonul auto de la Detroit, iar lansarea e prevazuta trei luni mai tarziu, conform unor surse de la filiala Toyota din Coreea de Sud. Prius 2009 ar trebui sa aiba un motor pe benzina mai puternic, de 1,8 litri si se asteapta de la el un consum cu 10% mai mic decat la generatia din prezent, adica sa ajunga la 5,1 - 5,6 litri/100 km, noteaza Motor Authority.

Japonezii spun ca vor reusi sa micsoreze consumul de combustibil, chiar daca motorul va fi mai puternic, iar masina ceva mai mare. Vor reusi asta prin instalarea unui tren de rulare mai eficient, baterii mai bune care sa mareasca autonomia masinii doar cu motorul electric si o caroserie mai usoara.

Termenul hibrid provine din biologie, unde desemneaza un organism format din doua elemente cu totul diferite. La modelul Toyota termenul se refera la faptul ca masina are doua motoare: cel clasic pe benzina si unul electric care primeste energie de la doua generatoare care sunt incarcate de motorul pe benzina. Generatoarele pot fi incarcate cu energia cinetica degajata la franare, energie care altfel s-ar pierde. Prius nu trebuie conectata la priza pentru a functiona doar cu motorul electric.

Masina a fost lansata in Japonia acum 11 ani, iar in 2001 a inceput comercializarea ei pe plan mondial.

Japonezii au anuntat in mai ca au vandut un milion de masini Prius pe plan mondial, din 1997, pana in prezent. Masina se comercializeaza in 40 de tari, dar SUA si Japonia sunt cele mai mari piete.

Prius a fost lansata in Romania in 2006, an in care s-au vandut 12 masini, in timp ce in 2007 s-au vandut 37 de unitati. In primele patru luni ale acestui an hibridul si-a gasit 17 clienti, iar pretul de baza este de 25.500 euro, TVA inclus.