Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului a incasat peste 27,5 milioane de euro de la Ford, reprezentand ajutorul de stat ilegal acordat in cazul privatizarii Automobile Craiova cu producatorul american, a anuntat vineri institutia. Autoritatea avea obligatia de a recupera aceasta suma, dupa ce Comisia Europeana a decis in luna februarie a acestui an ca Ford a primit un ajutor de stat neconform cu legislatia comunitara.

Potrivit informatiilor AVAS, din cele peste 27,5 milioane euro, peste 26,9 milioane euro reprezinta ajutorul de stat declarat ilegal, iar diferenta (circa 640.000 euro) este dobanda de 8,67% calculata pentru perioada scursa intre data transferului dreptului de proprietate, respectiv 20 martie 2008, si data platii, respectiv 27 iunie 2008.

Ford a preluat in martie pachetul de 72,4% din capitalul Automobile Craiova, dupa ce AVAS a incasat contravaloarea actiunilor in valoare de 57 milioane euro.

Compania americana a cumparat, in septembrie 2007, pachetul majoritar de actiuni detinut de stat, prin AVAS. In octombrie anul trecut, Comisia Europeana a declansat o investigatie care viza un potential ajutor de stat acordat in procesul de privatizare.

In februarie 2008, Comisia Europeana a decis ca unele conditii impuse cumparatorului au determinat diminuarea pretului de vanzare a companiei romanesti. AVAS a solicitat cumparatorului, prin clauzele negociate in contractul de privatizare, realizeze o productie de minim 200.000 de automobile in al patrulea an de la privatizare, sa efectueze o serie de investitii si sa-i pastreze pe toti cei 3.900 de angajati ai companiei.

Comisia Europeana a decis ca privatizarea Automobile Craiova implica un ajutor de stat evaluat de forul european la 27 milioane euro. CE a decis ca ajutorul de stat trebuie sa fie recuperat, conform legislatiei comunitare.

Mentionam ca, in luna aprilie a acestui an, Comisia Europeana a autorizat un ajutor in valoare de 143 milioane euro pe care autoritatile romane intentioneaza sa-l acorde firmei Ford pentru productia de vehicule si motoare la Craiova, doua proiecte Ford care implica investitii de 600 milioane euro. Comisia a hotarat ca ajutorul este compatibil cu legislatia europeana.