General Motors trebuie sa stranga 15 miliarde de dolari, in numerar, pentru a-si creste lichiditatile, iar falimentul nu e imposibil, daca piata auto din SUA continua prabusirea, scrie Reuters, care citeaza un analist al Merrill Lynch, una dintre cele mai mari banci de investitii la nivel global.

Desi au fost si alti analisti care au atras atentia asupra nevoii de finantare a GM, pentru a face fata crizei pietei auto din 2009, totusi, predictiile Merrill Lynch au fost cele mai sumbre. In plus, si riscul de faliment a fost cel mai mare in prognozele Merrill Lynch.

Actiunile GM au coborat cu circa 7% in urma anuntului. GM nu a comentat direct raportul, insa sustine ca are suficiente lichiditati pentru 2008, iar daca va fi nevoie va mai reduce costurile, daca vanzarile continua sa scada.

Analistul John Murphy de la Merrill Lynch a retras recomandarea privind achizitia de actiuni GM, pe care le considera neperformante, si a redus tinta de pret a titlurilor la sapte dolari.

Producatorul auto a incheiat anul trecut cu pierderi de 38,7 miliarde dolari, nivel rar intalnit in randul constructorilor auto.

General Motors a terminat anul trecut cu venituri de 181 miliarde dolari, in scadere fata de cele 206 miliarde din 2006. Compania anuntase ca va propune un plan de concedieri voluntare unui numar de 74.000 de angajati.