Masinile emblema ale erei comuniste, Trabant si Wartburg, pot sa mai circule inca 12 ani, chiar daca nu au catalizator, a decis guvernul de la Budapesta printr-o hotarare care extinde pana in 2020 termenul la care aceste masini vor fi scoase din circulatie, scrie Reuters.

Decretul publicat in Monitorul Oficial Magyar Kozlony afecteaza masini precum Trabant si Wartburg, dar si microbuzele Barkas.

Catalizatorul este componenta a sistemului de evacuare a gazelor de ardere si foloseste la rearderea gazelor de esapament, fapt prin care se micsoreaza componentele toxice.

Guvernul a hotarat sa prelungeasca viata Trabantului pana in 2020, intrucat posesorii acestor masini construite in fosta Germanie socialista au motivat ca numarul acestor masini aflate in circulatie a scazut mult, iar poluarea produsa de motoarele lor este cu totul nesemnificativa.

Milioane de Trabanturi alergau candva pe drumurile Europei de Est, dar productia lor in Germania de Est a mai continuat numai cativa ani dupa caderea comunismului, in urma cu doua decenii. In prezent se estimeaza ca pe soselele Ungariei circula in jur de 40.000 de masini Trabant.

Trabantul avea caroserie din Duroplast, un sortiment de plastic ce continea rasini si fibre de bumbac.