General Motors lucreaza la o tehnologie care, combinand lasere, senzori infrarosii si camere video, poate ajuta soferii in varsta sa vada mai bine ce se intampla in trafic, datorita unor proiectii pe parbriz, scrie foxnews.com. Tehnologia nu are cum sa imbunatateasca vederea soferilor, dar va scoate in evidenta obstacole si diverse obiecte de pe sosea.

Desi e doar in faza de cercetare, tehnologia va fi in viitor extrem de utila, mai ales ca in SUA populatia de peste 65 de ani se va dubla si, in consecinta, numarul soferilor cu deficiente de vedere va creste.

Cei de la GM spun ca tehnologia nu-i va face pe soferi sa iasa pe aratura, pentru ca cel de la volan nu va fi inundat cu informatii, ci va fi atentionat doar asupra unor lucruri importante. Spre exemplu, in zilele cetoase, laserul poate proiecta pe parbriz o linie albastra care sa indice marginea soselei. Sau noaptea, daca pe sosea sunt persoane sau animale, conturul lor poate fi indicat pe parbriz, pentru ca soferul sa vada unde e obstacolul.

Totul este posibil datorita unui strat transparent care devine luminos cand intra in contact cu razele ultraviolete. Dar nu e doar atat, senzorii trebuie sa determine pozitia masinii pe sosea, dar si fata de obstacole.

Tehnologia este inca departe de momentul intrarii pe masinile de serie, iar scepticii spun ca e neplacut sa vezi afisaje pe tot parbrizul. Cei de la GM spun ca totul este gandit pentru soferii in varsta care, desi au probleme de vedere, nu renunta la condus.

In prezent exista cateva modele la care pe parbriz sunt proiectate pe o suprafata mica o serie de informatii, cum ar fi viteza de rulare si frecventa postului de radio. Insa, GM propune un sistem in care proiectiile se pot face in orice punct al parbrizului, si in ideea de a putea fi vazute fara ca soferul sa trebuiasca sa-si schimbe pozitia.

Unele caracteristici vor putea fi utile pentru toti soferii, nu doar pentru cei cu probleme de vedere. Spre exemplu, un mic patrat poate clipi pe parbriz pentru a-i indica soferului ca trece pe langa un semn care-i cere sa reduca viteza. Sau, daca foloseste GPS, celui de la volan i se poate indica tot prin proiectii pe parbriz, exact cladirea unde trebuie sa ajunga.