General Motors ar putea construi vehiculul electric Chevrolet Volt la uzina din Ellesmere Port, atat sub brandul Opel cat si sub brandul Chevrolet, scrie Financial Times. Posibilitatea a aparut dupa ce seful GM Europa a discutat cu prim-ministrul Marii Britanii la salonul auto de la Londra. Guvernul britanic pune la bataie circa 200 de milioane de dolari pentru dezvoltarea de masini cu propulsie alternativa in urmatorii cinci ani.

Presedintele General Motors Europa, Carl-Peter Forster, a spus ca GM ia foarte in serios in considerare posibilitatea de a construi masina Volt la uzina din UK si ca va fi extrem de important daca Guvernul va arata bunavointa fata de proiect.

Volt va fi construit pentru inceput in America, unde ar trebui sa iasa pe piata in 2010. Compania a spus ca va alege o uzina europeana unde va construi modelul pentru a-l vinde sub marcile Chevrolet, Opel si Vauxhall (numele sub care masinile Opel se vand pe piata britanica).

Masina are o autonomie de circa 65 - 80 de km daca utilizeaza doar bateriile electrice incarcate cam patru ore, insa va dispune si de un motor diesel sau pe benzina, care va reincarca bateriile si va asigura o autonomie de cateva sute de kilometri.

Studii facute in industrie arata ca majoritatea soferilor merg cu masina sub 80 de kilometri zilnic si Volt e adresata lor. Factura de electricitate nu ar trebui sa depaseasca 300 de dolari anual, in timp ce combustibilul ar trebui sa-i coste pe soferi 200 de dolari pe an, au estimat cei de la GM.

Reprezentantii GM au spus ca masina va costa cam 40.000 de dolari, sensibil mai mult decat automobilele fara propulsie electrica, insa, spune producatorul, pretul va fi compensat de costurile mai mici de operare si de taxele reduse. In plus, emisiile de CO2 ar trebui sa fie de circa 50g/km, de doua ori mai mici decat la cele mai nepoluante hibride de azi.

Productia anuala va fi la inceput de 10.000 de unitati, insa poate ajunge la 70.000, daca va exista cerere. Chiar si asa, Volt va reprezenta sub 1% din cat construieste GM intr-un an.