Toyota a vandut 4,8 de milioane de automobile in prima jumatate a anului, mai mult cu 2 procente fata de anul trecut, si a intrecut General Motors cu 300.000 de unitati, anunta International Herald Tribune. GM, care a vandut 4,5 de milioane de automobile, a inregistrat o scadere de 5% la nivel global.

Ambele companii au inregistrat vanzari record pe pietele emergente cum ar fi China, dar scaderea vanzarilor in State a afectat mai mult GM care nu a mai reusit sa atraga publicul catre camionetele sale din cauza pretului ridicat al petrolului.

Toyota era asteptata inca de anul trecut sa detroneze GM de pe primul loc in randul constructorilor de masini, dar a terminat 2007 in urma constructorului din Detroit cu doar 3.000 de unitati. Este putin probabil ca GM, care sarbatoreste 100 de ani, sa mai poata evita detronarea avand in vedere problemele cu care se confrunta in America de Nord. Vanzarile GM au crescut cu 10% peste ocean, dar, in acelasi timp, au scazut cu 19,7 procente in State si Canada, informeaza IHT.

Toyota, care a inregistrat si ea scaderi in State, asteapta sa vanda putin peste 9,5 milioane de autovehicule la nivel global, fata de 9,85 de milioane cat era prevazut initial. Recordul de vanzari intr-un singur an este de 9,55 de miloane de unitati si a fost stabilit de GM in 1978.