Dupa ce in primul trimestru al acestui an a afisat in mod surprinzator profit, Ford a inregistrat in al doilea trimestru pierderi de 8,7 miliarde dolari, a anuntat compania. Ford e decis sa treaca la productia de masini mai mici si mai economice si deja a redus productia de SUV-uri si camionete.

Producatorul a obtinut venituri de 38,6 miliarde de dolari in trimestrul incheiat in iunie, sub cele 44 miliarde de dolari din trimestrul al doilea din 2007. Ford a spus ca va aduce in America o parte din modelele mai mici pe care le vinde in Europa, dupa ce cresterea pretului benzinei i-a facut pe americani sa-si piarda interesul pentru SUV-uri si camionete.

Anul trecut compania a pierdut locul doi pe piata auto din SUA, fiind depasita de Toyota. Ford isi propune sa termine anul cu 14% din piata, dar la jumatatea anului trecut avea 16,5%. Compania va converti trei uzine producatoare de SUV-uri si camionete in fabrici care vor face masini mai mici si mai economice. In plus va lucra pentru lansarea unui motor V6 mai eficient si va dubla capacitatea de productie pentru motoare in patru cilindri.

Vanzarile Ford in SUA au scazut cu 14% in primul semestru, iar in iunie chiar cu 28%, pe fondul prabusirii cererii pentru camionetele seria F si a SUV-ul Explorer care altadata erau campioane la vanzari.

In schimb, Focus, considerat model de clasa mica in SUA, merge extrem de bine.

Ford a inregistrat anul trecut pierderi de 2,7 miliarde de dolari, in vreme ce in 2006 producatorul de automobile a avut pierderi de 12,6 miliarde de dolari. In mai compania renunta la prognoza conform careia in 2009 va trece pe profit.

Romcar, importatorul Ford in Romania, a vandut peste 12.000 de vehicule in primele sase luni ale anului, o crestere de 38% fata de prima parte din 2007. Focus, a carui versiune restilizata a venit in martie, a fost cel mai cautat model, cu peste o treime din vanzarile totale, urmat de Fiesta, cu circa un sfert din total.