General Motors si Ford discuta posibilitatea unei colaborari in domeniul dezvoltarii unor noi tipuri de motoare, dezvaluie surse din ambele companii, citate de DetNews. Cele doua companii rivale doresc astfel sa reduca o parte din costurile departamentelor de cercetare si dezvoltare si sa revina pe profit pe piata americana.

Intelegerea ar putea permite Ford acces la tehnologia GM Volt, daca va deveni viabila din punct de vedere comercial, iar General Motors ar putea profita de colaborare pentru a mai reduce din costurile alocate cercetarii si dezvoltarii.

GM a contactat Ford acum o luna si s-a aratat dispus sa discute despre posibile colaborari, au declarat surse din interiorul ambelor companii, citate de DetNews.

Miscarea facuta de GM a starnit reactii diferite in interiorul Ford - unii directori administrativi declarand ca proiectele comune anterioare au adus beneficii mai amri pentru GM decat pentru ford, dar altii au vazut mutarea ca o oportunitatea de a "pune mana" pe cateva din tehnlogiile GM, printre care si Volt, si de a reduce costurile alocate pentru dezvoltare.

Ford a declarat ca se concentreaza in momentul de fata la aducerea platformelor europene, mai eficiente din punct de vedere al consumului de combustibil, in America de Nord, dar nu exclude posibilitatea de a colabora cu GM.

Motoarele si sistemele de transmisie reprezinta o mare parte din dezvoltarea unei noi masini. Dezvoltarea unui motor nou poate costa si miliard de dolari, iar impartirea costurilor intre doua companii inseamna o economie substantiala. La fel e si in cazul sistemelor de transmisie a coraro dezoltare poate ajunge pana la 800 de milioane de dolari.