Mercedes va introduce pe masinile sale anul viitor un sistem care monitorizeaza comportamentul soferului, detecteaza instalarea oboselii si il avertizeaza pe acesta vizual si acustic, scrie Motor Authority.

Sistemul Attention Assist a fost prezentat anul trecut intr-o versiune apropiata de productie, iar de la inceputul lui 2009 va intra pe masini ale marcii germane. Sistemul monitorizeaza comportamentul soferului si creeaza un profil al celui de la volan inca din primele minute de condus, iar apoi compara acest profil cu situatia de moment, pentru a detecta schimbari care indica instalarea oboselii.

Spre exemplu, un sofer extrem de obosit va ajusta tot mai des traiectoria masinii pentru a o mentine pe directia dorita, iar sistemul detecteaza acest lucru ca fiind un semn de oboseala accentuata. Soferul este avertizat atat printr-un afisaj de pe bord, cat si acustic.

Sistemul ia in calcul multi indicatori detaliati, de la acceleratia longitudinala si laterala, pana la unghiul de virare. Sunt luate in calcul si date despre suprafata de rulare si viteza vantului.

Studiile au aratat ca soferii reactioneaza in medie cu 50% mai lent dupa patru ore de condus, iar riscul de accident se dubleaza.

In timpul calatoriilor lungi facute noaptea, dar si la cele pe autostrada, facute la o viteza constanta, riscul ca soferul sa inchida ochii fie si numai o secunda este mare, din cauza monotoniei.