Oligarhul rus Oleg Deripaska a purtat discutii cu General Motors pe tema cumpararii marcii Hummer, scrie Reuters care citeaza o sursa apropiata subiectului. Miliardarul rus a mai incercat sa cumpere cateva marci auto de top, insa fara succes. Vanzarile Hummer au scazut dramatic in SUA anul acesta, iar GM ar obtine banii necesari pentru redresare daca ar vinde marca de masini de teren.UPDATE: Deripaska neaga ca ar fi existat aceste discutii si spune ca nu e interesat de Hummer.

Discutiile cu Deripaska au fost doar exploratorii, marca nefiind scoasa oficial la vanzare, a adaugat sursa. General Motors nu a dorit sa comenteze informatia, insa compania Russian Machines a lui Deripaska a dezmintit informatia "Russian Machines nici nu a primit o propunere de a cumpara activele Hummer si nici nu este strategic interesata de o astfel de tranzactie", scrie Automotive News, care citeaza o declaratie a companiei.

Miliardarul a cumparat in toamna anului trecut 20% din actiunile producatorului canadian de componente auto Magna, pentru 1,5 miliarde dolari. Daca ar cumpara Hummer, e de asteptat ca Magna sa fie implicata in productie.

Deripaska detine producatorul rus GAZ si a incercat sa cumpere anul trecut Chrysler, dar si marcile Jaguar si Land Rover de la Ford, insa a esuat in ambele tentative.

General Motors, care a avut pierderi totale de 51 miliarde dolari in ultimii trei ani, a spus in iunie ca evalueaza marca Hummer, care ii strica imaginea pe o piata unde se cer masini tot mai economice.

Vanzarile Hummer in SUA au scazut cu 40% in primul semestru. Si indienii de la Mahindra & Mahindra Ltd au discutat cu GM despre Hummer, insa cu un interes mai redus, deorace indienii vor sa lanseze in SUA o camioneta si un SUV sub sigla proprie.

Achizitia Hummer ar fi o lovitura de imagine pentru Deripaska, insa o tranzactie ar intampina complicatii din partea autoritatilor americane, care anul trecut i-au anulat viza pentru SUA miliardarului, pe motiv ca ar avea legaturi cu crima organizata.