Criza economica afecteaza cererea pe piata auto europeana, iar o serie de producatori raspund tendintei si renunta la unele proiecte, reduc productia si revizuiesc in minus tinte de vanzari, scrie Automotive News. In primele sase luni multe marci de volum au inregistrat scaderi ale vanzarilor in Europa, unele chiar si de peste 10%.

Astfel, Renault a incetat lucrul la un crossover inspirat din Megane, va amana lansarea inlocuitorului lui Espace, dar si al lui Vel Satis. General Motors a oprit lucrul la un vehicul pozitionat mai sus ca Insignia si ar putea sa nu mai construiasca un mic SUV Opel ce trebuia sa iasa de pe liniile de asamblare din Antwerp Belgia. Nici la BMW lucrurile nu stau grozav, germanii renuntand la SUV-ul X7 ce trebuia sa concureze cu Range Rover, mai noteaza utonews.com.

Si asta nu e tot. Surse din industrie spun ca Volvo a renuntat si ea la dezvoltarea unor noi variante ale hatchback-ului C30, iar Fiat isi va reduce si el planul de dezvoltare, pentru a-si indeplini obiectivele financiare.

Analistii spun ca renuntarea la noi modele sau amanarea lansarii sunt lucruri care pe termen lung vor afecta vanzarile, mai ales ca modelele noi sunt importante pentru cresterea vanzarilor. Europenii cer mereu noi modele, iar lipsa acestora va imbunatati pentru putin timp profitabilitatea constructorilor, dar apoi va avea efecte nefaste.

Insa jucatorii mari din industrie nu raspund la criza doar prin renuntarea la noi modele, ci isi reduc tintele de productie si vanzari. BMW a spus ca productia sa va scadea cu circa 25.000 de masini anul acesta, Daimler va reduce cu 45.000 de unitati productia la fabricile germane si americane, in timp ce Renault va disponibiliza cateva mii de muncitori si va reduce productia la uzina care face noua Laguna.

Nici Toyota nu e ferita de probleme. Si-a redus prognoza de vanzari pentru Europa de la 1,27 milioane la 1,19 milioane unitati si a anuntat reduceri ale productiei in Marea Britanie si Turcia.

In primul semestru al anului mai multe marci au inregistrat scaderi importante ale vanzarilor in Europa: Toyota (-13%), Volvo (-11%), Alfa Romeo (-35%), Land Rover (-18%).