Mii de fermieri protesteaza la fabrica din orasul indian Singur pe motiv ca statul le-a luat abuziv pamanturile pentru a face loc fabricii care ar trebui sa inceapa in curand productia celei mai ieftine masini din lume - Tata Nano - supermini-ul de 2.500 de dolari, scrie The Times. Cei de la Tata au amenintat ca daca fermierii nu inceteaza vor face masina in alta parte. Indiferent de deznodamant, e de asteptat ca proiectul Nano sa sufere amanari.

Lansarea e una dintre cele mai asteptate in industria auto, desi se vorbea de intrarea lui Nano in Europa peste ceva timp. Acum nu mai e sigur nici momentul lansarii in India. Asta pentru ca din cauza protestelor, conducerea Tata Motors a amenintat ca va renunta la constructia masinii la fabrica din Singur, daca protestele nu inceteaza. Asta ar insemna anularea unor investitii de 350 milioane dolari si pierderea a 3.000 de locuri de munca.

Mii de demonstranti au blocat drumurile de acces catre fabrica aflata la 30 de km de Calcutta. Autoritatile au trimis 4.000 de politisti si au pus tunurile cu apa pe pozitii, de frica izbucnirii unor violente. Protestatarii au spus ca vor inceta doar cand guvernul statului West Bengal va inapoia cei 400 de acri de teren confiscati de la fermieri. O astfel de miscare ar afecta grav unitatea de productie.

Tensiunile mocnesc de doi ani in zona, pe fondul acuzatiilor aduse guvernului comunist al statului West Bengal cum ca a acaparat ilegal pamanturile micilor fermieri din zona, pentru constructia fabricii Tata.

Un lider din opozitie i-a incurajat pe demonstranti sa asedieze pe termen nelimitat fabrica. Fermierii nu au acceptat niciun fel de compensatii de la stat. Chiar si daca productia nu va fi mutata, tulburarile din zona risca sa amane lansarea comerciala a masinii de la care se asteapta enorm, intr-o tara in care 45 de milioane de oameni au motociclete.

Analistii spun ca misiunea celor de la Tata e tot mai grea, mai ales ca materiile prime s-au scumpit in ultima vreme si indienii ar trebui sa produca 400.000 de Nano pe an ca sa faca profit. Planurile sunt de numai 250.000, dar oricum cei de la Tata spun ca asteapta profit pe termen mediu, nu de la inceput.