Lada, marca celebra pentru masinile sale patratoase si invechite, a prezentat la salonul care a inceput recent la Moscova un concept diferit fata de ce ne-a obisnuit. C Cross e un concept de crossover - SUV despre care unii au spus ca e extrem de interesant, iar altii ca e o combinatie nefericita de trasaturi "imprumutate" de la mai multe modele de pe piata.

C Cross are un nume extrem de apropiat de primul SUV al Citroen, C-Crosser, insa evident ca nu are nimic in comun cu acesta. De fapt AvtoVAZ, producatorul masinilor Lada, tocmai s-a aliat cu Renault, rivala pentru Citroen.

Lada nu a spus cand va pune C Cross in productie, insa daca o va face exista mai multe posibilitati. Unii spun ca masina va dispune de motor V6, va putea atinge 200 km/h si va ajunge la 100 km/h in opt secunde. Totusi, o astfel de masina ar fi prea scumpa pentru o Lada, astfel ca o varianta mai ieftina e mai plauzibila. E posibil ca SUV-ul rusesc sa aiba platforma de Renault Megane si sa coste cam 12.000 de euro. Daca il va produce, Lada isi doreste sa concureze cu masini precum Ford Kuga si Volkswagen Tiguan, insa pana atunci, aproape orice spunem despre C Cross sunt doar povesti, fiindca masina e doar in stadiu de concept gandit sa repare cat de cat imaginea invechita a marcii.

Lada nu mai conteaza de mult timp in occident, iar modelele sale mai noi Priora si Kalina au un design care nu e destul de convingator incat sa convinga occidentalii. Pe piata rusa masinile straine de sub 15.000 de euro se vand bine, inclusiv Logan, iar Lada a ramas cu o cota de 20% si o productie anuala de circa 600.000 de masini. In orice caz, cea mai mare amenintare pentru Lada nu vine de la masinile marcilor americane, europene sau japoneze, ci de la chinezi. Acestia folosesc Rusia ca sa testeze piata europeana si vand extrem de bine, ajutati de preturile relativ mici ale masinilor.

Pana se vor hotari rusii sa scoata un SUV modern tot Niva e de baza pentru cei care nu vor sa dea mai mult de 10-11.000 de euro pentru un 4X4.