Fermierii care de doua saptamani protesteaza violent la uzina din orasul indian Singur si-au incetat protestul dupa ce guvernul statului West Bengal a promis ca le va returna o parte din terenurile confiscate pentru a fi utilizate de Tata Motors, scrie AFP. Criza care punea in pericol lansarea la timp a masinii de 2.500 de dolari pare a fi rezolvata.

Protestele au inceput acum doi ani iar fermierii se plang ca pamanturile le-au fost confiscate abuziv. Situatia s-a inrautatit in ultimele doua saptamani cand fermierii au asediat fabrica, i-au fortat pe muncitori sa inceteze lucrul la constructia uzinei si au amenintat ca omoara muncitori.

Uzina de la Singur este gata in proportie de 90%, Tata Motors a investit circa 350 milioane dolari si vrea sa lanseze Nano in octombrie. Producatorul a amenintat ca daca protestele nu vor inceta, va cauta un alt loc pentru producerea masinii super low-cost, insa varianta ar fi insemnat ca lansarea trebuia amanata. Presa locala a scris chiar ca Tata a produs deja cateva sute, chiar mii de masini Nano la o alta uzina, pentru a fi sigur ca va avea ce sa aduca in showroom-uri.

Guvernul statului West Bengal a promis ca va inapoia o parte din terenurile rechizitionate. Tata Motors va evalua rezultatul intelegerii si este de asteptat ca unele conditii sa o nemultumeasca, din cauza ca va avea mai putin teren la dispozitie si, in consecinta, va trebui sa amplaseze in alta parte unitati de productie ale furnizorilor.

Masina va avea motor in doi cilindri, 0,6 litri 33 CP. Nano va avea 3,1 metri lungime, viteza maxima ar trebui sa fie 105 km/h, iar consumul mediu 5 litri/100 km.