Firma EIT-Forum Auto, importatorul autoturismelor Volvo in Romania, lanseaza in noiembrie, pe piata locala, noul SUV al marcii, XC60, la preturi cuprinse intre 33.558 euro si 46.565 euro cu TVA inclus, au declarat oficialii importatorului, citati de Mediafax.

XC60 este cel de-al doilea SUV al marcii suedeze, primul fiind XC90. Noul model va fi disponibil in Romania cu patru versiuni de echipare, Base, Kinetic, Momentum si Summum, existand trei motoare disponibile, doua diesel si unul pe benzina. Toate motorizarile disponibile au tractiune 4x4.

Motorul de baza este un diesel de 2,4 litri, care dezvolta 163 CP. Cel de-al doilea propulsor diesel (denumit D5) este tot de 2,4 litri, insa are 185 CP. Singurul motor pe benzina (T5) este si cel mai puternic propulsor disponibil pe XC60. Acesta dezvolta 285 CP si un cuplu 400 Nm dintr-o cilindree de trei litri.

Potrivit oficialilor EIT-Forum Auto, modelul se poate comanda deja, iar primele livrari vor avea loc in prima parte a lunii noiembrie.

"Anticipam ca vom avea 70 de comenzi pentru XC60 in acest an, insa vom putea livra 30-40 de unitati pana la sfarsitul anului, iar pentru 2009 estimam livrarea a 200 de unitati", au spus oficialii companiei importatoare.

Volvo XC60 ofera in standard pachetul City Safety, un ansamblu de sisteme de siguranta menite sa reduca accidentele. Activ la viteze de pana la 30 de kilometri pe ora, City Safety anticipeaza o eventuala ciocnire, iar franele sunt pregatite pentru a fi activate. Daca soferul nu ia nicio masura, sistemul actioneaza frana in mod automat. Daca diferenta relativa de viteza dintre cele doua vehicule este mai mica de 15 km/h, atunci City Safety poate ajuta soferul sa evite complet coliziunea. Intre 15 si 30 km/h, scopul este acela de a reduce viteza cat de mult posibil inainte de impact.

Practic, City Safety are un senzor laser, integrat in partea superioara a parbrizului, care monitorizeaza traficul din fata masinii. Senzorul poate detecta autovehicule si alte obiecte pe o raza de zece metri in fata barei de protectie. Pe baza distantei pana la autovehiculul din fata si a propriei viteze, sistemul executa 50 de calcule pe secunda pentru a determina ce putere de franare este necesara pentru a evita o coliziune. Daca puterea de franare depaseste un anumit prag, fara ca soferul sa ia vreo masura, sistemul va considera ca riscul producerii unei coliziuni este iminent si va actiona singur franele. Sistemul este limitat in conditii de ceata, ninsoare sau ploi torentiale.

Volvo a decis sa introduca City Safety in dotarea standard dupa ce studiile facute de producatorul auto au aratat ca 75% din toate coliziunile raportate se petrec la viteze de pana la 30 km/h, iar in 50% din cazuri soferul nu a franat deloc inainte de coliziune, in principal datorita neatentiei.

Vanzarile de autoturisme Volvo in Romania au crescut cu 5,5% in primele sapte luni ale anului, de la 471 unitati in perioada ianuarie-iulie din 2007, la 497 autoturisme in intervalul corespunzator din acest an.