Honda va aduce automobilul Insight pe piata romaneasca cel mai probabil la jumatatea anului viitor, au spus pentru Hotnews.ro reprezentantii Honda Trading Romania. Insight este un hatchback cu cinci usi si cinci locuri, ce va fi produs la uzina japoneza din Suzuka, unde e construit si singurul hibrid Honda vandut in prezent, Civic Hybrid. Masina a fost prezentata sub forma de concept la salonul auto de la Paris.

Insight este un nume pe care Honda il reia, dupa ce l-a folosit intre 1999 si 2006 pentru alt hibrid mai mic. Honda vrea sa recupereze distanta care o separa de Toyota prin acest nou model hibrid la care motorul electric si bateriile sunt mai usoare, costurile de productie au scazut iar consumul mediu de combustibil ar trebui sa fie redus si el.

Japonezii vor sa vanda anual cam 200.000 de masini insight, dintre care jumatate in America de Nord, unde masina va costa cam 20.000 de dolari. Insight foloseste sistemul hibrid Integrated Motor Assist (IMA) specific Honda, care face ca masina sa fie un "mild hybrid" ce nu se poate deplasa doar cu motorul electric.

E de asteptat ca Insight, cu un motor pe benzina de 1,3 litri si sistemul hibrid de la Civic sa aiba un consum mediu de circa 5,6 litri/100 km.

Toyota vinde de sapte ori mai multe hibride decat Honda pe plan mondial.

Vanzarile Honda in tara au depasit 2.000 de unitati in primele noua luni, crestere de 53% fata de anul trecut. In aceeasi perioada, La capitolul hibride, in Romania s-au vandut 57 de masini Toyota Prius si 11 Honda Civic Hybrid. Si Lexus comercializeaza masini hibride la noi.

Costul constructiei unui motor hibrid ar putea scadea in medie de trei ori in urmatorii zece ani, de la circa 3.800 de euro in prezent, la circa 1.300 de euro, conform unui studiu realizat recent de JP Morgan Chase & Co. Cifrele reprezinta o estimare pentru intreaga industrie, nu doar pentru o marca.