Tot mai multi programatori americani vin sa lucreze in Romania, pentru ca in SUA nu mai gasesc de lucru din cauza crizei, spune Radu Georgescu, presedinte GeCad Group. Criza va fi dura pentru IT-ul romanesc, jumatate din companii ar putea sa nu mai existe peste un an, in special cele dependente de un singur beneficiar care la randul sau are mari probleme, a adaugat seful GeCad in cea de-a treia zi a evenimentului de IT si telecom International Broadband Conference, Mixing the Channels.

"E un trend care acum ceva timp parea incredibil, aducem americani in Romania si le convine sa lucreze in unele cazuri pe salarii mai mici decat romanii. La ei nu mai gasesc de lucru si le convine sa vina aici (...) Desi apreciez creativitatea si inteligenta romanilor, trebuie sa spun ca americanii stiu sa lucreze mai bine in echipa, calitate pe care romanii nu o au", spune Georgescu care e convins ca tendinta va mai continua macar un an.

Criza va avea efecte devastatoare si in IT-ul local "Cred ca jumatate din companiile de IT prezente acum nu vor mai exista peste un an, insa vor supravietui cei care recunosc ca acum e criza". In pericol sunt in special companiile romanesti de outsourcing pentru ca au unu-doi clienti care daca au probleme pe plan mondial afecteaza si compania romaneasca.

Nici filialele romanesti ale multinationalelor nu vor fi scutite de probleme "Probabil ca vor da oameni afara, in cel mai rau caz, insa in cel mai bun caz nu vor mai creste, vor fi si ele afectate, au anuntat concedieri masive pe plan mondial, unii dau afara 20% din forta de munca".

El a adaugat ca Romania nu mai e intr-o postura pozitiva pentru ca nu mai e o tara cu forta de munca ieftina in IT. "Dand afara oameni din alte parti, in tarile respective apare somaj pozitiv, vor scadea salariile acolo, iar in Romania, atat timp cat nu vor scadea salariile, vor fi mereu tari unde salariile sunt mai mici decat la noi. In Romania acum un american e mai ieftin decat un roman".

Georgescu spune ca programatorii romani gasesc tot mai greu de lucru in tara, daca acum sase luni puteau veni ei sa puna conditii salariale, acum sunt in cautare de job-uri si pe viitor salariile vor scadea.

"Cred ca lumea ar trebui sa se focalizeze pe proprietatea intelectuala, nu pe outsourcing, outsourcing-ul a fost o greseala, multi oameni au castigat facand asta, si nu e rau, insa trebuie facuta o schimbare, pentru a avea o valoare adaugata reala, numai aceste companii vor supravietui", a mai spus seful Gecad la conferinta de IT organizata de Events.

Georgescu spune ca e imposibil de spus cand vom iesi din criza, insa cu siguranta nu va fi mai repede de un an.