Profitul net al Nissan a scazut cu 40,5% in primul semestru al anului fiscal curent, pe fondul crizei economice care afecteaza vanzarile marcii si increderea consumatorilor. Al treilea mare constructor japonez de automobile si-a injumatatit prognozele pentru profitul din anul fiscal 2008/09, noteaza AFP.

In primul semestru al anului fiscal care a inceput in aprilie, profitul net al producatorului a scazut cu 40,5%, pana la valoarea de 126,5 miliarde yeni (un miliard euro). Pentru aceeasi perioada, cifra de afaceri a scazut cu 4%, pana la 29,9 miliarde euro.

Viitorul pare sumbru, mai ales pe piata din SUA, astfel ca Nissan si-a modificat in minus previziunile pentru profitul net din intreg anul fiscal 2008/2009. Daca in august mizau pe un profit de 340 miliarde yeni, acum asteapta 160 miliarde yeni. Si prognoza pentru profitul operational a suferit schimbari majore, ajungand la 260 miliarde yeni, de la 550 miliarde yeni.

E a doua oara cand Nissan se vede nevoita sa-si reduca previziunile legate de profit, de la venirea lui Carlos Ghosn la conducere, in 1999.

Vanzarile Nissan in SUA au scazut cu 37% in septembrie, iar per ansamblul trimestrului trei au scazut cu 4%.

Vanzarile Nissan in Romania pe primele noua luni au urcat cu 30%, pana la 1.900 de unitati, iar cele mai vandute modele au fost Tiida si Qashqai.