Toyota - cel mai mare producator asiatic de automobile - a anuntat ca isi revizuieste in scadere (-56%) prognozele de profit pentru anul financiar curent, dupa ce vanzarile au scazut cu peste 10% pe piata americana de care depinde mult. Japonezii estimeaza o scadere cu 68% a profitului net, cea mai mare din ultimii 18 ani, noteaza Bloomberg.

Astfel, Toyota si-a revizuit prognozele de profit net pentru anul fiscal ce se incheie in martie 2009, de la 1,25 trilioane yeni, la 550 miliarde yeni (5,6 miliarde dolari). Valoarea asteptata e cu 68% mai mica decat profitul net obtinut in anul fiscal trecut, de 1,72 trilioane yeni. Producatorul a revizuit in scadere si previziunile privind profitul operational, de la 1,6 trilioane yeni, la 600 miliarde yeni (6,1 miliarde dolari).

Toyota si-a redus si previziunile privind numarul de vehicule vandute, de la 8,74 milioane, la 8,24 milioane. "Piata auto e intr-o situatie foarte grava, cum nu am mai vazut pana acum", a spus, vicepresedintele Toyota, Mitsuo Kinoshita. Si oficialul stie ce spune, mai ales ca in trimestrul trecut, profitul net la Toyota a scazut cu 69%, de la peste 400 miliarde yeni, la sub 140 miliarde.

Toyota a oprit pentru trei luni productia unor masini de clasa mare in SUA si a redus productia si in Europa. Vanzarile autoturismelor Toyota in Romania au urcat cu 12% in primele noua luni, la peste 7.500 de unitati, iar cel mai vandut model a fost Yaris.