Ford Corp. a inregistrat pierderi operationale de trei miliarde dolari in trimestrul al treilea al anului si va reduce numarul de angajati, dar si cheltuielile salariale in SUA, in incercarea de a face fata conjuncturii economice negative.

Ford a anuntat ca va reduce costurile salariale cu 10% in America, renuntand si la o serie de prime, si are in vedere si reducerea numarului de muncitori cu contract limitat, cu 2.600 de persoane.

Pierderile nete ale Ford au fost de 129 milioane dolari, mai mici decat in intervalul iulie - septembrie 2007 cand au fost de 380 milioane dolari. Veniturile in trimestrul trei au scazut puternic, de la 41,1 miliarde dolari in T3 anul trecut, la 32,1 miliarde dolari, pe fondul vanzarii Jaguar si Land Rover, a vanzarilor mai slabe si a scaderii cererii pentru modelele mai scumpe.

Vanzarile Ford pe plan mondial au scazut trimestrul trecut la 1,17 milioane unitati, fata de 1,48 milioane acum un an. Daca in America de Nord vanzarile au scazut de la peste 16 miliarde dolari, la sub 11 miliarde dolari, in Europa ele au crescut, de la 8,3 miliarde anul trecut, la 9,7 miliarde dolari in T3 2008.

Ford nu va mai mari primele de merit pentru salariatii din SUA si va elimina bonusurile de performanta pentru salariati, la nivel global. Compania trece la productia unor vehicule mai economice in SUA si a desfasurat in acest an un program care reducea cu 15% cheltuielile salariale.

Ford a vandut in Romania peste 18.000 de automobile la noua luni, detinand o cota de 6,8% din piata.