Reprezentantii Opel, parte a General Motors, au scris cancelarului german Angel Merkel pentru a o convinge sa ia noi masuri menite sa ajute sectorul auto aflat in criza profunda, noteaza AFP. Constructorul german sustine un plan de credite ieftine in valoare de 40 miliarde euro, pe care constructorii europeni sa le poata accesa de la BEI.

"Suntem ingrijorati de situatia sectorului auto", au scris sefii Opel, intr-o scrisoare adresata cencelarului german Angela Merkel. Opel cere ajutoare fiscale pentru cumparatorii de masini noi, credite ieftine pentru consumatori si o prima de casare la vehiculele mai vechi de zece ani.

La nivel european, constructorul modelelor Astra si Corsa sustine implementarea unui program de credite avantajoase in valoare de 40 miliarde euro, de la Banca Europeana de Investitii.

Saptamana trecuta guvernul german a anuntat un plan de masuri care sa combata efectele crizei, plan ce prevede scutirea de taxe pentru unu - doi ani la cei care-si iau masini noi. Planul e considerat ca fiind insuficient de catre Opel. constructor lovit de scaderea cererii, nevoit sa trimita oameni cateva saptamani in somaj tehnic pentru a-si micsora productia.

Vanzarile Opel pe plan european au scazut cu 10%, de la peste un milion de masini la 935.000 in noua luni.