Presedintele Traian Basescu a propus, luni, 4 masuri pe care viitorul Executiv ar trebuie sa le ia pentru buna functionare a uzinei Dacia. In opinia sefului statului, este nevoie de suspendarea temporara, pentru o perioada de 6 luni, a aplicarii taxei de prima inmatriculare auto pentru masinile noi, "in cazul in care aceasta masura nu contravine regulilor CE", continuarea programului Rabla, supravegherea inmatricularii ilegale a masinilor si creditarea furnizorilor pentru uzinele Dacia.

Seful statului a vizitat, luni, uzina Dacia Pitesti, unde a discutat cu conducerea Dacia, el avand programata, in aceeasi zi, si o vizita la combinatul de produse chimice Oltchim din Ramnicu Valcea.

Vizita sefului statului la Dacia si Oltchim vine in contextul in care saptamana trecuta cele doua companii au anuntat ca isi vor reduce sau intrerupe activitatea din cauza crizei financiare internationale.

Dacia va intrerupe activitatea in perioada 20 noiembrie – 7 decembrie din cauza scaderii brutale a pietelor auto, iar salariatii vor fi remunerati cu 85% din salariul total brut, a anuntat compania saptamana trecuta.

De asemenea, Oltchim SA isi va reduce temporar cantitatea de etilena si propilena cu care se aprovizioneaza de la Petrom, pe fondul crizei financiare internationale, si in luna noiembrie isi va reduce activitatea cu pana la 40%, pentru a evita acumularea de pierderi. Combinatul de produse chimice Oltchim Ramnicu Valcea a inregistrat pierderi de 27,68 milioane lei (7,6 milioane euro) in primele noua luni din an, comparativ cu profitul de 3,37 milioane lei din intervalul similar din 2007, potrivit rezultatelor financiare transmise Bursei la inceputul lunii noiembrie.

La finalul discutiilor de la Oltchim, seful statului a declarat ca le-ar spune angajatilor companiei ca nu au in momentul de fata perspectiva somajului pentru ca se stie ce trebuie facut in relatia cu OMV si cu AVAS.

"In situatii de criza economica, riscurile sunt mari, dar eu cred ca nu este cazul la Oltchim sau as exclude Oltchim-ul ca fiind intr-o astfel de situatie. Trebuie sa gasim mijloace de a ne intelege cu OMV-ul", a afirmat Basescu.