Guvernul a decis, in sedinta de miercuri, suspendarea aplicarii taxei auto pentu masinile noi Euro 4 de la 1 decembrie 2008 pana la 31 decembrie 2009. Executivul a adoptat o ordonanta de urgenta in acest sens.Masura a fost luata pentru "protejarea locurilor de munca", a declarat premierul Calin Popescu Tariceanu. Executivul va trimite Comisiei Europene o notificare privind aceasta masura, in care va fi explicata decizia Guvernului, fundamentata in primul rand pe necesitatea pastrarii locurilor de munca.

In cursul zilei de miercuri, presedintele Traian Basescu declarase ca taxa de prima inmatriculare "ar putea sa fie suspendata pe mai mult de sase luni" si ca "e o masura necesara".

Presedintele si premierul Calin Popescu Tariceanu au discutat, miercuri, la Palatul Cotroceni despre taxa auto.

Aflat in vizita la uzina Dacia, presedintele Basescu a propus luni patru masuri pe care viitorul Executiv ar trebuie sa le ia pentru buna functionare a companiei, intre care si suspendarea temporara, pentru o perioada de 6 luni, a aplicarii taxei de prima inmatriculare auto pentru masinile noi, "in cazul in care aceasta masura nu contravine regulilor CE".

Seful statului a propus apoi continuarea programului Rabla, supravegherea inmatricularii ilegale a masinilor si creditarea furnizorilor pentru uzinele Dacia.

Seful Executivului s-a referit in aceeasi zi la declaratiile sefului statului, afirmand ca "ma bucur ca eu si presedintele avem aceeasi abordare privind taxaauto". Tariceanu a afirmat apoi ca o masura privind suspendarea temporara a taxei auto ar putea fi adoptata in termen de 10 zile.

Proiecte de mediu stopate

In replica la decizia Executivului, seful Fondului de Mediu, Mihai Toti, a declarat la RFI ca suspendarea taxei va stopa proiecte precum Impadurirea terenurilor degradate si defrisate, renaturarea coridorului verde al Dunarii si al Deltei Dunarii, pistele pentru biciclete.