Zastava Automobili, producatorul national auto al Serbiei, a avut o istorie complicata. Acum 20 de ani vindea masini in SUA si devenea subiect international de bancuri prin marca Yugo. Acum un deceniu bombele NATO au distrus cateva cladiri si au ranit muncitorii. Vineri, sarbii produc ultima masina si cauta clienti pentru a vinde vechile linii de asamblare. Din 2010, Fiat va produce in Serbia masini de clasa mica.

Fabrica Zastava a luat fiinta in 1953 in fosta Iugolsavie socialista care avea o populatie de 20 de milioane de locuitori, deci o piata cu potential. Marca yugo a luat nastere in 1978, doi ani mai tarziu a inceput productia de serie, iar de atunci s-au construit 800.000 de masini, dintre care 142.000 au ajuns in SUA.

Apogeul a fost atins in 1989, cand uzina producea 220.000 de masini, insa razboaiele de la inceputul anilor '90 au afectat grav uzina si au adus un declin care nu a mai putut fi oprit. Zastava are acum 4.000 de angajati si a produs 11.000 de masini anul trecut.

Perioada de glorie a fost acum doua decenii. Din 1986 masinile Zastava au ajuns si in SUA, sub marca Yugo, iar cel mai ieftin model avea un pret de pornire extrem de atragator: sub 4.000 de dolari. Variantele de top erau decapotabile, aveau jante din aliaj si transmisie automata, insa marile probleme de fiabilitate au facut din Yugo subiectul preferat al glumelor, la fel cum se intampla la noi cu Lastun.

Fiat a batut palma cu guvernul de la Belgrad in septembrie pentru infiintarea unui joint-venture. Italienii incep in decembrie selectia furnizorilor. Din 2010 Fiat ar trebui sa incepea productia la Kragujevac si sa ajunga la 300.000 de masini anual.

Presa s-a intrecut cu speculatii despre ce ar putea italienii sa produca in Serbia. S-a vorbit despre cel mai mic si mai ieftin model Fiat, care ar putea costa 6.500 de euro, dar si despre automobile de clasa B.

Iata doua reclame la Yugo in America anilor '80.