Producatorul francez de anvelope Michelin va intrerupe incepand cu 12 decembrie productia la cele doua fabrici din Zalau, ca urmare a nevoii de a ajusta productia la cererea pietei. Francezii nu au comunicat inca data exacta a reluarii productiei in ianuarie, dar cat timp nu se va lucra, angajatii vor primi 75% din salariu.

"Economia mondiala continua sa se degradeze intr-o maniera accelerata si consumul sa se reduca. Piata anvelopelor este direct influentata de aceasta situatie, iar cererea scade puternic in Uniunea Europeana. Pentru a mentine stocurile la acelasi nivel cu cererea pietei, Michelin Romania este obligata sa ajusteze productia, reducand cu doua saptamani activitatea uzinelor la sfarsitul anului." mentioneaza reprezentantii Michelin Romania.

La Zalau, Michelin are uzina Silvana, care produce anvelope si are circa 1.300 de angajati. In acelasi oras, grupul francez are si uzina Romsteel Cord care produce cord metalic pentru carcasele anvelopelor.

Cea mai mare uzina Michelin din Romania se gaseste la Floresti - Prahova si numara circa 1.800 de angajati, dar nu s-a luat vreo decizie legata de oprirea productiei acolo, spun reprezentantii Michelin Romania.

Michelin a anuntat recent ca vanzarile de anvelope au scazut puternic in octombrie pe plan mondial, iar compania s-a vazut nevoita sa-si modifice tinta de profit pentru a treia oara in sase luni, spunand ca vanzarile scad peste asteptari, iar anul acesta nu se intrevede o revenire.

Michelin are in Romania trei uzine, dintre care doua produc anvelope (Victoria Floresti si Silvana Zalau - ambele preluate in 2001 de la grupul Tofan) si Romsteel Cord Zalau - fabrica de cord metalic, investitie greenfield a grupul francez. Michelin a investit in Romania peste 150 milioane euro in cei sapte ani de prezenta pe piata.