Saloanele auto internationale incep sa simta efectele crizei. La cel mai mare salon auto din America, Detroit, vor lipsi sapte producatori auto importanti, cum ar fi Nissan si Ferrari, dar si cei care vor fi acolo vor face economie la sange. Standurile vor fi mai mici, evenimentele mai putine, companiile de catering primesc comenzi foarte mici comparativ cu anii trecuti, iar banii destinati actiunilor caritabile vor fi si ei mai putini, noteaza freep.com.

Nissan a uimit organizatorii cand a anuntat ca nu va participa la salonul din Detroit care se va tine in ianuarie. Printre producatorii care au spus ca nu vor fi acolo se mai numara: Mitsubishi Motors Corp., Rolls-Royce, Land Rover, Ferrari si Suzuki. Porsche North America nu a fost pe lista nici in 2008 si nu are de gand sa revina.

Nissan si-a motivat absenta prin faptul ca a facut valuri la salonul din Los Angeles dar a recunoscut si ca actuala situatie economica ii impiedica sa vina la Detroit. Japonezii s-au retras si de la salonul din Chicago, iar un reprezentant al companiei a spus ca un salon auto "nu e cel mai bun mod de a investi banii de marketing".

Si cei care vor fi la Detroit vor strange cureaua. General Motors si-a anulat un eveniment traditional de fashion, va cheltui mai putin cu standurile, va renunta la prezentarile extravagante dar totusi spune ca are trei modele importante pentru salonul din ianuarie: Buick LaCrosse, Cadillac SRX si Chevrolet Equinox.

Si Toyota a renuntat la un eveniment pe care il tinea anual la un club din Detroit, insa ca noutati aduce noua generatie a hibridului Prius.

Chrysler LLC strange si ea robinetul, daca anii trecuti petrecerile pentru jurnalisti se tineau cateva seri la rand, in 2009 la salon va fi o singura seara.

Si companiile de catering simt problemele. Una dintre ele primise comenzi pentru 10 evenimente acum un an, iar in prezent are rezervat doar un eveniment. Un alt sef de companie de catering a spus-o cat se poate de clar: "cred ca va fi un salon foarte linistit din punct de vedere al mancarii si bauturii".