Ford Europa planuieste sa intrerupa 21 de zile productia la uzina sa din Valencia, Spania, in primul semestru din 2009, pe fondul scaderii puternice a vanzarilor, noteaza Reuters. Piata auto spaniola a scazut cu 40% in octombrie, iar in primele zece luni scaderea a fost de 24%.

Intreruperea va afecta aproape 5.200 de salariati, insa nu vor fi concedieri, a anuntat producatorul. Piata spaniola e printre cele mai afectate de criza, Renault spre exemplu a anuntat ca asteapta ca vanzarile sale in tara iberica sa fie cu 50% mai mici in trimestrul curent.

Productia fabricii din Valencia a fost cu 50% mai mica in octombrie, fata de luna a zecea din 2007. Ford a anuntat recent ca reduce productia in ultimele luni ale acestui an cu 3% in Europa, dupa cifre de vanzari dezamagitoare.

Spre exemplu, la fabrica din Valencia au fost intrerupte contractele a 1.000 de muncitori pentru ultimele trei luni ale anului, urmand sa fie rechemati in ianuarie cand incepe productia noii Fiesta.

Vanzarile Ford in Europa au scazut cu 7% in octombrie, de la 101.000, la 94.000 de masini, in timp ce pe primele zece luni vanzarile s-au dus in jos cu 4%, spre 1,06 milioane de masini.