Conducerea Renault din Spania a propus intre 30 si 60 de zile de somaj tehnic pentru muncitorii din uzinele spaniole, au declarat pentru AFP surse din industria auto.

Reprezentantii subsidiarei spaniole a producatorului francez de automobile vor sa adopte masurile de somaj tehnic pentru 60 de zile la uzina de caroserie si montaj de la Valladolid, iar la celelalte trei fabrici, pentru 30 de zile.

Renault detine patru uzine in Spania, doua la Valladolid - una de caroserie si montaj si una de motoare -, una la Palencia si alta la Sevilia, care au in total 9.000 de salariati.

Zilele de suspendare a activitatii prevazute ar putea sa nu implice decat o parte dintre angajatii uzinei, in fiecare dintre cazuri, in functie de necesitatile de productie, informeaza NewsIn.

"Decizia va avea repercusiuni negative asupra intregii industrii auxiliare, dependenta de activitatea Renault", a declarat un reprezentant al sindicatului CCOO.

Uzina de montaj de la Valladolid se afla, de altfel, in asteptare pentru productia unui nou model auto, care va asigura continuitatea fabricii.

Sectorul auto este foarte important pentru Spania, unde reprezinta aproape 10% din produsul intern brut (PIB) si din piata muncii si are o pondere accentuata in balanta comerciala a Spaniei, in conditiile in care aceasta tara, al treilea producator auto din Europa, exporta 80% din productia sa.

Alti producatori auto au luat deja masuri de diminuare a activitatii, cum ar fi compania japoneza Nissan, care va concedia 1.680 de persoane, sau grupul american Ford.

Scaderea vanzarilor auto, cu 50% in noiembrie comparativ cu luna similara din 2007, ameninta pana la 50.000 de locuri de munca la companiile producatoare auto.

Seful guvernului socialist spaniol, Jose Luis Rodriguez Zapatero, a anuntat ca sectorului auto spaniol ii vor fi alocate 800 milioane euro, in cadrul unui plan de relansare economica de 11 miliarde euro. Guvernul spaniol va prezenta in ianuarie un plan de sustinere a sectorului auto.